SafeJournalists: Novinarku iz Srbije Bojanu Pavlović uznemiravali pred policijom

  0
  186

  Novinarka istraživaćkog portal KRIK, Bojana Pavlović, zaustavljena je od strane policije nakon što je fotografisala Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazio u društvu čovjeka za kog postoji sumnja da je član kriminalne grupe. Pošto joj je oduzet telefon od strane nepoznate osobe, a nepoznati muškarci je okružili, policija je otišla i ostavila je nezaštićenu.

  10. juna Bojana Pavlović je fotografisala Danila Vučića koji je sjedio u kafiću sa Aleksandrom Vidojevićem protiv kog se vodi sudski proces za demoliranje jednog noćnog kluba a on se, prema navodima KRIK-a, vodi u bazi policije kao član crnogorskog kavačkog klana. Dok je odlazila, Pavlovićevu su zaustavila tri muškarca koji su joj rekli da su policajci. Ona im je pokazala novinarsku karticu i objasnila da je na zadatku, ali joj je rečeno da sačeka policijsku patrol jer će vjerovatno biti privedena. Muškarci su od nje zatražili da izbriše snimke, što je ona i učinila pošto je već poslala fotografije KRIK-u. Pridružila su im se još dva muškarca, a jedan od njih joj je na silu oduzeo mobilni telefon. Policija na ovo nije reagovala. Pavlović je rekla da je u jednom trenutku bila okružena petoricom muškaraca i da ih je zamolila da se udalje od nje, jer se osjeća ugroženo i nesigurno. U pratnji još jedne osobe Vidojević se pridružio grupi, a policajci su otišli i ostavili je samu sa četvoricom muškaraca. Vidojević je rekao muškarcu da joj je vrati telefon, što je ovaj uradio i onda su otišli.

  Pavlović je u izjavi rekla da se nada da će policija reagovati na ovaj incident i dodala:

  – Ono što stvarno želim da znam jeste zašto sam ostavljena tamo okružena muškarcima o kojima pišem dvije godine da samu sebe zaštitim?

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je član mreže SafeJournalists, traže od državnih vlasti da hitno identifikuju osobe koje su zaustavile Pavlovićevu kao i one koje su joj oduzele opremu.

  – Ovo nije prvi put da se tim KRIK-a suočava sa zastrašivanjem. Insistiramo da se identifikuju sve osobe koje su umješane u incident. Ako su zaista to bili policajci, zašto nisu reagovali kada joj je oduzet telefon i što je još bitnije, zašto su je ostavili kada joj je prišla osoba sa teškom kriminalnom dokumentacijom? – pitao je Željko Bodrožić, Predsjednik NUNS-a i dodao da je razočaravajuće da se napad na Pavlovićevu dogodio sada kada Srbija obilježava 19 godina od ubistva Milana Pantića, koje nije riješeno – Ovaj i ostali incidenti protiv novinara/ki su rezultat nekažnjavanja zločina nad njima godinama. Neriješeni stari slučajevi napadi na novinare/ke podstiču nove.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u njihovim zahtijevima za potpunom istragom ovog slučaja. Javnost mora biti obaviještena o prikupljenom materijalu i preuzetim koracima u odnosu na počinioce. U slučaju da su ljudi koji su zaustavili Pavlovićevu zaista policajci, tražimo pojašnjenje za njihovo ponašanje – Pavlović je rekla da nisu reagovani na oduzimanje njenog mobilnog telefona i da su je ostavili okruženu muškarcima o kojima je pisala, od kojih su neki poznati policiji zbog svojih kriminalnog djelovanja.

  Mreža SafeJournalist će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 11.06.2020

   

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije