SafeJournalists: Srpska novinarka Bojana Pavlović zastrašivana pred policijom

  0
  191

  Bojana Pavlović, novinarka istraživačkog portala KRIK zaustavljena je od strane policije nakon što je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića u društvu čoveka za koga se sumnja da je član kriminalne bande. Nakon što je telefon novinarke uzeo nepoznati pojedinac i ona se našla okružena muškarcima koji su je zastrašili, policija je napustila lice mesta ostavljajući je nezaštićenom.

  Pavlović je 10. juna fotografisala Danila Vučića kako sedi u kafiću sa Aleksandrom Vidojevićem,  kome se trenutno sudi zbog učešća u demoliranju noćnog kluba i koji je, kako izveštava KRIK, identifikovan od strane policije kao član kavačkog klana. Dok je odlazila, tri muškaraca koji su se predstavili kao policajci su je zaustavili. Ona je pokazala svoju novinarsku legitimaciju objašnjavajući da je na dužnosti, ali joj je rečeno da sačeka policijsku patrolu jer će verovatno biti privedena.  Jedan od njih je od nje zatražio da obriše snimke, što je novinarka Pavlović i učinila, pošto ih je već poslala KRIK-u. Dva  muškaraca su im prišla, jedan od njih je na silu uzeo telefon iz ruku. Policija nije reagovala. Pavlović je rekla da je u jednom momentu bila okružena petoricom muškaraca i da im je zatražila da se pomere jer se osećala ugroženo i nebezbedno. Vidojević, u društvu još jedne osobe prišao je grupi i policajci su otišli, ostavljajući je samu sa četvoricom muškaraca.  Vidojević je naložio čoveku da joj vrati mobilni telefon, on je to i učinio i potom su otišli.

  Bojana Pavlović je izjavila da se nada da će policija reagovati nakon ovog incidenta i dodala :

  – A ja tražim da mi odgovore zbog čega sam ja ostavljena tamo da se sama branim od ljudi o kojima pišem dve godine?

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), članica mreže SafeJournalists, zatražilo je da državni organi hitno identifikuju pojedince koji su zaustavili Bojanu Pavlović  i one koji su joj oduzeli opremu.

  – Ovo nije prvi put da se novinari KRIK-a suočavaju sa zastrašivanjem. Insistiramo na identifikovanju svih osoba koje su učestvovale u ovom incidentu. Ukoliko su oni bili policajci, zašto nisu reagovali kada joj je oduzet telefon i što je još važnije, zašto su otišli kada je osoba sa debelim krivičnim dosijeom prišla novinarki Pavlović? – upitao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da je razočaravajuće da se napad na Bojanu Pavlović desio kada Srbija obeležava  devetnaestu godišnjicu nerešenog ubistva Milana Pantića. – Ovaj i drugi incidenti protiv novinara rezultat su godina nekažnjivosti za zločine nad njima. Nerešavanje starijih slučajeva napada na novinara ohrabruje nove napade.

  Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8,200 medijskih profesionalaca Zapadnog Balkana, pridružuje se svom članu NUNS-u zahtevajući potpunu istragu ovog slučaja. Javnost mora biti informisana o nalazima istrage i koracima preduzetim protiv počinilaca. U slučaju da su osobe koje su zaustavile Bojanu Pavlović bili policajci, zahtevamo razjašnjenje njihovog navodnog ponašanja –  novinarka Pavlović je rekla da nisu reagovali nakon što joj je oduzet telefon i da su je ostavili opkoljenu muškarcima o kojima je pisala, a od kojih su neki poznati policiji po svom kriminalnom ponašanju.

  Mreža SafeJournalists će obavestiti sve domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 11.06.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore