SafeJournalists: Pet incidenata protiv novinara u Srbiji

  0
  178

  U periodu od nedelju dana u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je targetirano šest novinara, uključujući fizički napad, pretnje smrću oružjem, upad u imovinu i pretnje smrću članovima porodice, bušenje automobilskih guma i pretnje smrću putem društvenih medija.

  1. avgusta Salahudina Fetića, direktora i glavnog urednika televizije Sandžak, napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu u Novom Pazaru. Verbalna svađa prerasla je u fizički konflikt, a Fetić je udaren u obraz. Dalju eskalaciju sprečile su pristune osobe. Fetić je dao izjavu u policiji. Šest dana kasnije, 18. avgusta, prilikom ulaska u automobil Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu su prišla dva muškarca. Jedan od njih ga je pitao “Šta ti to pišeš o meni po medijima?”. Fetić je odgovorio da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu. Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući da smiri situaciju, ali ga muškarac pritisnuo svojim telom, pokazavši pištolj koji se nalazio u torbi i rekao mu da uđe u auto. Novinari su to učinili i uputuli se pravo u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija identifikovala osumnjičene i sada prikuplja podatke.
  2. avgusta oko 14 sati dva muškarca upala su u porodičnu kuću Jetona Ismaila, urednika Folonline-a u Velikom Trnovcu. Ismail nije bio prisutan, ali su muškarci uznemiravali njegovu ženu i kćerku i pretili da će ih ubiti. Policija je pozvana i brzo je reagovala uzimajući izjave novinara i njegove porodice. Ismail je zatražio policijsku zaštitu zbog ozbiljnosti pretnji i činjenice da je identitet muškaraca poznat i oni žive u istom selu. Ismail je rekao da je razlog za prijetnje članak koji je objavio pre incidenta. Vlasti su najavile da će protiv osumnjičenih biti podignuta krivična prijava.
  3. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom pet puta je probušena guma na automobilu u blizini doma. Incident je prijavljen policiji.
  4. avgusta, nakon što je na Tvitteru objavio vest o incidentu koji se desio Šovljanskom, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene su pretnje preko ove društvene mreže. Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena.

  – Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji od pandemije i uličnih protesta se pogoršava, a reakcija vlasti nije obećavajuća – skoro da nema napretka kada su u pitanju istrage i kažnjavanja počinilaca – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Dodao je da takav stav države šalje zabrinjavajuću poruku novinarima koji rade u javnom interesu – Ako ne reaguje, država neguje nekažnjivost za napade na novinare. U zemlji sa takvom nekažnjivošću novinarima se uskraćuje osnovno pravo na bezbednost i rad bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informisani.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u  u osudi incidenata i upozorava javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost. Naročito smo zabrinuti zbog toga što su članovi porodice Ismail bili na meti i što osoba koja je pretila novinarima N1 nije  bila obeshrabrrena činjenicom da će biti pozvana policija. Pozivamo srpske vlasti, pre svega Republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju  i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima. Nijedan novinar ne treba da strahuje za svoju ili sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja.

  Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.08.2020.

   

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore