SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara Kajtazija

  0
  229

  Novinar portala reporteri.net Shkumbin Kajtazi objavio je da je nepoznata osoba pokušala zapaliti njegov automobil, ali da su je u tome spriječili stanovnici ulice.

  Kajtazi je 13. juna na svom Facebook profilu objavio da je u Mitrovici došlo do pokušaja paljenja njegovog automobila. Lokalni stanovnici reagovali su, spriječili paljenje i obavijestili kosovsku policiju. Njihov tim forenzičkih eksperata pronašao je bocu sa benzinom pored automobila, dok su vlastima dostavljeni snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi počinitelj. Kosovska policija otvorila je slučaj i pokrenula istragu, klasifikujući napad kao pokušaj podmetanja požara.

  “Mislim da je napad bio konkretan sa specifičnom svrhom koja se odnosi na moj rad. Pretpostavljam da je svrha bila da me zastraše zbog projekata čiji sam dio – reporteri.net i “Jepi zë” – koji uključuju širok spektar ljudi, kao i mnogih tema o kojima pišemo. Ipak, još uvijek ne mogu zaključiti šta se zapravo dogodilo i od strane koga. Ali, mogu sa sigurnošću reći da ni sa kim nemam ličnih problema – rekao je Kajtazi u izjavi Asocijaciji novinara Kosova.

  Asocijacija novinara Kosova (AJK), članica mreže SafeJournalists, reagovala je odmah, zatraživši više informacija od kosovske policije. Zahtijevaju da se hitno istraže motivi koji stoje iza napada i da se počinitelj ovog djela privede pravdi.

  – Ovakve prijetnje su potpuno neprihvatljive. One ozbiljno krše slobodu izražavanja i ugrožavaju ambijent novinarstva na Kosovu – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica AJK, i dodala da ovo nije prvi incident protiv novinara Kajtazija. – U 2018. je primio prijeteći telefonski poziv. Tada smo reagovali, počinitelj još nije sankcioniran i sada se Kajtazi nalazi pred još jednom ozbiljnom prijetnjom. To znači da se nerješavanjem starih slučajeva potiču novi napadi.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca Zapadnog Balkana, pridružuje se svom članu AJK u osudi pokušaja paljenja Kajtazijevog automobila. Zahvaljujemo lokalnim stanovnicima što su reagovali i pozvali policiju. Pozdravljamo brzo otvaranje istrage od strane kosovske policije i, s obzirom na snimke nadzornih kamera, očekujemo da identifikuju počinitelja kao i onog ko stoji iza ovog napada.

  Mreža SafeJournalists će obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15.06.2020

   

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije