SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara

  0
  191

  Škumbin Kajtazi, novinar reporter.net portala prijavio je da je nepoznata osoba pokušala da podmetne požar na njegovom automobilu, ali je sprečena od strane ljudi koji žive u toj ulici.

  Kajtazi je 13. juna objavio na svom Fejsbuk profilu da se dogodio pokušaj paljenja automobila u Mitrovici. Lokalni stanovnici su reagovali, sprečili da se to dogodi i obavestili kosovsku policiju. Njihov tim forenzičkih stručnjaka pronašao je bocu sa benzinom pored automobila, dok su snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi počinilac dostavljeni  vlastima. Kosovska policija otvorila je slučaj i pokrenula istragu klasifikujući napad kao pokušaj podmetanja požara.

  -Mislim da je napad bio konkretan sa  određenom svrhom u vezi sa mojim radom. Pretpostavljam da je svrha bila da me zastraše zbog projekta čiji sam deo – reporteri.net i “Jepi ze” – koji uključuje širok spektar ljudi, kao i mnoge teme o kojima pišemo. Međutim, još uvek ne mogu da zaključim šta se zaista dogodilo i od strane koga. Ali, sa sigurnošću mogu da kažem da ni sa kim nemam nikakvih ličnih problema, rekao je Kajtazi u izjavi Udruženju novinara Kosova.

  Udruženje novinara Kosova (ANK), koje je član  mreže SafeJournalists, reagovalo je odmah, zatraživši više informacija od kosovske policije. Zahtevalo je da se hitno istraže motivi koji stoje iza napada i da se počinitelj ovog dela privede pravdi.

  -Ovakve pretnje su potpuno neprihvatljive. One ozbiljno krše slobodu izražavanja i ugrožavaju novinarstvo na Kosovu – rekla je Gentiana Begoli Pustina, predsednica UNK i dodala da ovo nije prvi incident protiv novinara Kajtazija. – U 2018. je primio preteći telefonski poziv. Tada smo reagovali, počinitelj tek treba da bude sankcionisan, i sada se Kajtazi suočava sa još jednom ozbiljnom pretnjom. To znači da se ne rešavanjem starih slučajeva podstiču novi napadi.

  Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Kosova u osudi pokušaja podmetanja požara na Kajtazijevom automobilu. Zahvaljuljemo se lokalnom stanovništvu na reakciji i na pozivanju policije. Pozdravljamo brzo otvaranje istrage od strane kosovske policije, i obzirom na snimke sigurnosnih kamera očekujemo da se identifikuje  počinilac, kao i osoba koja stoji iza ovog napada.

  Mreža SafeJournalists će obavestiti sve nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Beograd- Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 15.06.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore