SafeJournalists: Pretnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

  0
  260

  Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je pretnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrećenih stavova   izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

  Milevska je dobila na desetine poruka koje sadrže verbalne pretnje, govor mržnje, pretnje smrću i silovanjem na društvenoj mreži  11. jula, nakon što je tvitovala pitanje da li mađarski premijer Viktor Orban i Evropska narodna stranka (EPP) u Evropskom parlamentu priznaju ustavnu promenu iz 2019. godine kojojm je „Severna Makedonija “ postala zvanićno ime ove države.

  Nakon tvita, trolovi i političari, poslednjih pet dana, podsticali su pretnje u pokušaju diskreditacije novinarke u kontekstu parlamentarnih izbora koji su održani 15. Jula 2020. Godine.

  Udruženje novinara Makedonije (UNM) najoštrije je osudilo govor mržnje i direktne pretnje po život Milevske i podsetilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo da su  govor mržnje i takve direktne pretnje obuhvaćene Krivičnim zakonikom i da treba taj zakon i primeniti.

  – Bezbednost novinara i sloboda govora idu ruku pod ruku, zajedno sa demokratskim osobenostima zemlje. Takav javni diskurs u kojem se  novinari najžešće napadaju, otvorenim pretnjama po život, neprihvatljiv je i nezamisliv za demokratsko društvo, naročito u predizbornom periodu. – rekao je Mladen Čadikovski i dodao da će UNM od institucija zatražiti trenutnu reakciju i budno praćenje svih pretnji novinarima.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM u osudi pretnji Milevskoj i podseća javnost da su  u maju zabeležena tri slučaja onlajn pretnji (Miško Ivanov, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska) ti slučajevi su i dalje nerešeni. Sada dodatno zabrinjava što takve pretnje dolaze u predizbornoj kampanji i UNM izveštava o tome da su političke stranke direktni generatori takvog narativa koji dolazi od njihovih pristalica, botova i lažnih profila na društvenim mrežama. Pozivamo relevantne institucije u Severnoj Makedoniji da deluju i osiguraju  bezbednost novinara, posebno jer praksa pokazuje da onlajn pretnje često dovode do fizičkih napada.

  Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.07.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore