SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubojstvu Ćuruvije

  0
  224

  Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Europljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je s četrnaest metaka, 11. travnja 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnericom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije,  Apelacijski sud u Beogradu će donijeti konačnu odluku  o osudi četvorice bivših pripadnika Državne sigurnosti za organiziranje i sudjelovanje u ubojstvu. Travnja 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odjeljenja Višeg suda za organizirani kriminal u Beogradu.

  Apelacijski sud Srbije od 7. srpnja 2020. godine održava trodnevno saslušanje o tome hoće li potvrditi prvobitnu presudu u slučaju ubojstva novinara Slavka Ćuruvije ili poništiti i naložiti ponovno suđenje.

  Potez koji su zatražili i branitelji i zamjenik tužioca koji je odlučan da identificira izvršioca sporan je. Porodica Ćuruvija navodi da su rizici povezani s ponovnim suđenjem, uključujući preispitivanje stotina dosjea i svjedočenja koja bi mogla trajati godinama, premašuju potrebu za konačnim odgovorom.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuje da će početna presuda biti potvrđena. Iz NUNS –a izjavljuju da bi ovo trebalo da bude početak osvjetljavanja brutalnog ubojstva Ćuruvije i da će u bliskoj budućnosti biti rasvijetljena politička pozadina ovog zločina, a oni koji su ga naredili osuđeni.

  – Ako Apelacijski sud potvrdi presudu, to će biti prvi put u Srbiji da su ubojice novinara osuđene – rekao je Željko Bodrožić i dodao da, iako je to prvi opipljiv korak u borbi protiv nekažnjivosti, to ne znači da će novinari biti sigurniji – Istrage o ubojstvima Dade Vujasinović i Milana Pantića i pokušaj atentata na Anastasijevića i dalje traju, veliki broj fizičkih napada i prijetnji novinarima ostaje neriješen, a počinioci nesankcionirani. Trebalo bi da se konačno pozabavimo ulogom države u stvaranju neprijateljskog okruženja za novinare i njegovanju nekažnjivosti.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u izražavanju nade i zabrinutosti u vezi s nekažnjavanjem zločina nad novinarima u Srbiji. Mreža SafeJournalists smatra da su dužina istrage i rijetki dugotrajni sudski postupci u vezi s ubijenim novinarima neprihvatljivi. Pozivamo srpsko pravosuđe i druge relevantne institucije da podrže napore u rješavanju svih slučajeva nasilja nad novinarima u praksi, a ne samo deklaracijama i potpisivanjem međunarodnih sporazuma.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 07.07.2020

  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Udruženje BH novinari
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Sindikat medija Crne Gore