SafeJournalists: Srbijanska policija mora omogućiti sigurnost medijskih radnika na prosvjedima

  0
  405

  Prosvjednici su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tijekom uličnih prosvjeda u Beogradu.

  Navečer, 7. svibnja, građani Beograda izašli su na ulice kako bi prosvjedovali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi prosvjednika i policije eskalirali, zabilježena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara:

  Dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napali prosvjednici. Jedan prosvjednik se obratio snimatelju agencije pitajući ga zašto snima i pokušao ga je spriječiti tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi snimatelj napadnut je dok su demonstranti bježali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Prosvjednici su otišli ​​kada je on to odbio.

  Policajci u civilu pokušali su spriječiti novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku prosvjednike u parku ispred Predsjedništva Srbije

  Policija je spriječila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne ozlijeđenom muškarcu. Božinović je pokušala objasniti da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po stražnjici.

  Video snimci tri incidenta dostupni su na internetu.

  – Policija je sinoć koristila prekomjernu silu prema građanima, neki prosvjednici su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obilježja i izbjegavaju situacije koje mogu ugroziti njihovu sigurnost – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Bodrožić je izrazio žaljenje što RTS, javni servis u Srbiji, nije izvještavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali i dodao – Želio bih istaći medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkan, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija koji su hrabro izvještavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o prosvjedima građanima Srbije i regiona.

  SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtjevima upućenim srbijanskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura sigurno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi tko je i zašto prekršio njihova prava tijekom prosvjeda. Mora se utvrditi jesu li prekoračena ovlaštenja policije i ako jesu, procesuirati odgovorne osobe.

  Pridružujemo se NUNS–u i u pozivu novinarima koji izvještavaju s prosvjeda da budu vidno obilježeni – njihova obilježja trebaju biti na vidljivom mjestu i moraju učiniti sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identificiraju kao novinari na zadatku.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.07.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore