SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

  0
  265

  Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mesto  o čijem radu je želeo da izveštava u Kikindi, u  Srbiji. Napala su ga tri neidentifikovana muškarca koja su ga udarala po celom telu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posekotine i modrice.

  Oko 16 časova,  21.  juna, Mikić je došao na lokalno  biračko mesto sa ciljem da izveštava o procesu glasanja u Kikindi.

  Predstavio se i pokazao novinarsku identifikaciju tražeći izjavu od predsednika biračkog odbora na tom biračkom mestu. Nakon dva telefonska poziva koja je obavio predsednik biračkog mesta, postalo je jasno da neće biti izjave. Dok je Mikić odlazio sa birališta, napala su ga tri muškarca.

  – Dvojica muškarca su me držala, a treći me direktno udario u lice. Bio sam obliven krvlju – rekao je Mikić i dodao da je neko pozvao policiju koja je došla na lice mesta i uzela izjavu od njega. Mikić je pozvan u policijsku stanicu da identifikuje trojicu muškaraca –  Ne poznajem ove ljude . Nikada mi se ništa ovako  nije dogodilo. Dugo sam novinar i nemam šta da krijem. Bio sam na dužnosti, izveštavao sam sa izbora, imao sam identifikaciju i sva odobrenja.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je član mreže SafeJournalists, osudilo je napad i naglasilo da su izbornog dana  u Srbiji viđeni  različiti pritisci i zastrašivanja novinara.

  – Napad na Mikića na dan izbora vrhunac  je višemesečnog zastrašivanja, pretnji i pritisaka sa kojima su srpski novinari bili suočeni tokom  koronavirusa  i predizborne kampanje – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da podaci Udruženja pokazuju porast od 80 %  broja napada i pritisaka na novinare u poređenju sa istim periodom 2019. godine – Ovako drastično pogoršanje medijskih sloboda i nivoa bezbednosti novinara, posebno u izbornom periodu, pokazuje da je predanost Srbije demokratskim vrednostima samo deklarativna. Tako će ostati sve dok se ne istraže svi slučajevi napada na novinare i počinioci adekvatno ne  sankcionišu.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje fizički napad na Sašu Mikića i pridružuje se NUNS-u u zahtevu srpskim vlastima da brzo postupaju u ovom slučaju, izvedu počinitelje na sud i sankcionišu ih. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti, posebno republičkog javnog tužioca da postupa zbog kršenja  prava i bezbednosti novinara i da se  obezbedi sigurno okruženje za njihov rad.

  O ovom slučaju obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 24.06.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore