SafeJournalists: Urgjentisht të adresohen kërcënimet online ndaj Lepa Dzundeva dhe gazetarëve të tjerë në Maqedoninë e Veriut

  0
  25
  photo: canva

  Platforma e SafeJournalists është e alarmuar nga ngacmimet dhe kërcënimet e bëra online drejtuar Lepa Dzundeva të TV 24.

  Kjo armiqësi erdhi pas intervistës së Lepa Dzundeva me deputetin grek Angelos Syrigos, e cila u keqinterpretua dhe u shpërnda nga televizioni Bogdan Ilievski, duke nxitur gjuhën e urrejtjes dhe kërcënimet në Facebook. Madje, një koment në postimin origjinal të Ilevskit thoshte: “për të q*** këtë dhi, ‘severdzan’ (emër poshtërues për ata që përdorin gjuhen e Maqedonisë së Veriut) han; për njerëzit si ju, prerje të gjuhës dhe gjithçka tjetër që pason.” Disa media online, përfshirë Off.net.mk, i përforcuan sulmet, duke rezultuar në fyerje personale dhe armiqësi shtesë ndaj gazetares Dzundeva. Kërcënime dhe ofendime në Facebook janë drejtuar edhe ndaj gazetarëve të tjerë.

  Maqedonia e Veriut është renditur lart nga Reporterët pa Kufij për lirinë e shtypit, por kërcënime të tilla të papenalizuara ndaj gazetarëve duhet të adresohen për të ruajtur këtë imazh të mirë në rajon. Mosndëshkimi për raste të tilla eksplicite, është i papranueshëm.

  Rrjeti SafeJournalists kërkon që Ministria e Punëve të Brendshme të ndërmarrë veprime të menjëhershme dhe të vendosura kundër atyre që janë përgjegjës për kërcënimet. Kërcënimet e vazhdueshme ndaj gazetarëve përbëjnë një kërcënim serioz për sigurinë e tyre dhe lirinë e shtypit. Qytetarët duhet të jenë të vetëdijshëm se vepra të tilla kriminale sjellin pasoja të rënda, duke përfshirë edhe burgimin. Kujtojmë se ndryshimet e fundit në Ligjin Penal në Maqedoninë e Veriut i klasifikojnë gazetarët si zyrtarë, duke u dhënë atyre mbrojtje më të lartë. Për rrjedhojë, autorët përballen me dënime më të rrepta për cenimin e sigurisë së tyre.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 07.06.2024

  Association of Journalists of Kosovo

  Association of Journalists of Macedonia

  BH Journalists Association

  Croatian Journalists’ Association

  Independent Journalists’ Association of Serbia

  Media Union of Montenegro