U Srbiji lavina konkursa za projektno sufinansiranje

0
320
Source/Author: Beta

BEOGRAD, 30.03.2017. – U prva tri meseca ove godine raspisano je više od 80 konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost, a nepravilnosti su brojne i problema ima u svakoj fazi procesa u pripremnim radnjama, u fazi raspisivanja konkursa, izboru stručne komisije, dodeljivanju sredstava i evaluaciji projekata, istaknuto je danas na javnoj debati “Mediji: Promoteri javnog ili političkog interesa”.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković izjavio je da je početkom ove godine zabeležen talas raspisivanja lokalnih konkursa za projektno finansiranje medija i ocenio da je “navala konkursa” vezana za činjenicu da se 2. aprila održavaju izbori za predsednika Srbije, kao i da se prethodno spekulisalo da će biti održani i parlamentarni izbori.

Po njegovim rečima, konkursi su raspisivani masovno “kao nagrada za lojalnost vladajućoj stranci”.

“Dva puta više konkursa su lokalne samouprave raspisale nego u 2016. godini. U 2015. godini je bilo još manje konkursa, jer je to bila prva godina”, naveo je Raković i dodao da je u 2017. godini situacija po po pitanju projektnog finansiranja “otišla nizbrdo”.

On je naveo i da je prošle godine više od polovine konkursa raspisano i sprovedeno suprotno podzakonskom aktu.

Advokat Miloš Stojković rekao je agenciji Beta da su brojni izveštaji, medju kojima i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, pokazali da problema ima u svakoj fazi procesa u pripremnim radnjama, u fazi raspisivanja konkursa gde neke lokalne samouprave i dalje ne žele da ispune svoju zakonsku obavezu a zatim i u samoj implementaciji u pogledu izbora stručne komisije, dodeljivanju sredstava i evaluaciji projekata.

On je kazao da je posle tri godine primene Zakona o javnom informisanju i medijima koji je prvi put uveo projektno finansiranje, pre svega potrebno bolje definisati javni interes.

“Da se tačno zna na šta se javni interes u konkretnoj zajednici odnosi. Da se ustanove pravila koja se odnose na članstvo u stručnim komisijama, da se sprovodu odgovarajuće evaluacije u pogledu potrebe stanovništva za odredjenim medijskim sadržajima, da se spreči diskriminacija u izboru projekata koji ostvaruju javni interes i da se proces monitoringa, nadzora i eventualnog kažnjavanja unapredi”, kazao je Stojković.

On je rekao i da odredjeni broj lokalnih samouprava ne raspisuje konkurse.

“S druge strane, dešavalo se da se biraju stručne komisije koje nisu kompetentne i koje ne ispunjavaju zakonom predvidjene uslove. Tokom raspisivanja konkursa davani su odredjni diskriminatorni kriterijumi koji su iz trke odmah isključivali brojne medije”, kazao je Stojković.

Prema njegovim rečima, na kraju često ne postoji evaluacija tih projekata.

“Mediji dostavljaju neke narativne finansijske izveštaje ali iz tih izveštaja ne može da se vidi da li je projektni zadatak ispunjen. Postoji nedostatak nadzora nadležnih tela, pre svega nadležnih ministarstava”, kazao je Stojković.