Drugi napad na novinare portala Insajderi.com

  0
  335

  Foto: Insajderi.com

  PRIŠTINA, 16.10.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medisjkih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak popodne 13. oktobra  2017. godine.

  Vehbi Kajtazi je fizički napadnut dok je izlazio iz “Lounge” kafea u centru Prištine. On je zadobio nekoliko udaraca koji su izazvali lakše povrede i ogrebotine. Nepoznata osoba je neposredno prije napada, po sjećanju Kajtazija, prijemećena u istom kafeu sa političarima i ljudima koji su tijesno povezani sa temom istraživanja portala Insajedri.com.

  U nedjelju 15. oktobra 2017. godine, Fitim Thaqi se u prisustvu svog advokata predao policiji u Prištini i tom prilikom mu je određen pritvor od 30 dana.

  “Ovo je drugi napad na zaposlene u Insajederi.com u posljednja tri mjeseca, ako se prisjetimo da su u augustu ove godine napadnuti direktor ovog portala Parim Oljuri i njegova vjerenica dok su ulazili u svoj stan u Prištini. Ovo je više nego zabrinjavajuće za cijelu medijsku zajednicu na Kosovu” rekao je predsjednik Asocijacije novinara Kosova Shkelqim Hysenaj.

  Regionalna Platforma će poslati pisma svim nadležnim organima na Kosovu i zahtijevati od njih da sprijeće svaki oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljito istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima nasilja. Na taj način snažna poruka, o neprihvatljivosti takvog ponašanja, će biti poslata javnosti. Takođe, Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

  Regionalna platforma snažno podržava Asocijaciju novinara Kosova u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Takođe, Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i pravima novinara da podstaknu nadležne institucije da istraže ovaj i druge slučajeve napada na novinare.

  Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i prava građana da budu informisani. Asocijacija novinara Kosova u 2017. godini zabeležila je 11 slučajeva napada na novinare.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Društvo novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16/10/2017