Neprihvatljivi napadi policije na novinare

  0
  183

  SPLIT, 13.10.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinarakoja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na novinara portala Index.hr Draga Miljuša od strane pripadnika splitske policije.

  Kolega Miljuš je sa javne površine, izvan policijske blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gde je muškarac prijetio da će se raznijeti bombom, što je, nažalost, i učinio.

  Jedan od policajaca počeo je tjerati novinara s mjesta gde je on stajao, prvo riječima, a zatim gurajući ga bacio Miljušev telefon u more. Drugi policajac, pripadnik interventne policije, udario je novinara šakom u glavu i srušio ga na tlo.

  Nakon napada, Miljuš je zatražio ljekarsku pomoć u bolnici gde su mu zašili usnu. Splitska policijska služba je objavila da je pokrenula istragu o tom incidentu i da će obavijestiti javnost o svojim nalazima.

  “Društvo novinara Hrvatske pozdravlja reakciju policije, ali upozorava da je od policije tražila da informiše javnost o rezultatima istraga o prijetnjama i napadima na novinare u više navrata” – rekao je Saša Leković, predsednik HND-a. “Ali sve je bilo uzalud. Umesto da podijele informacije, policijski službenici fizički napadaju novinare na poslu”- dodao je Leković.

  Regionalna platforma podržava napore HND-a i poziva hrvatske institucije da istraže najnovije i prethodne incidente protiv novinara i time dokažu da se takvi incidenti shvataju ozbiljno. Sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, njihova sigurnost i sloboda izražavanja koja su implementirana u nacionalno zakonodavstvo od izuzetnog su značaja i obezbeđuju slobodne i bezbjedne uslove rada za novinare i medije.

  Od početka ove godine HND je registrovao 4 fizička napada i 3 slučaja prijetnji novinarima u Hrvatskoj, računajući i poslednji incident.

  Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Društvo novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13/10/2017