Drugi napad na novinare portala Insajderi.com

  0
  295

  Foto: Insajderi.com

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak popodne 13. okrobra  2017. godine.

  Vehbi Kajtazi je fizički napadnut dok je izlazio iz “Lounge” kafea u centru Prištine. On je zadobio nekoliko udaraca koji su izazvali lakše povrede i ogrebotine. Nepoznata osoba je neposredno pre napada, po sećanju Kajtazija, primećena u istom kafeu sa političarima i ljudima koji su tesno povezani sa temom istraživanja portala Insajderi.com.

  U nedelju 15. oktobra 2017. godine, Fitim Thaqi se u prisustvu svog advokata predao policiji u Prištini i tom prilikom mu je određen pritvor od 30 dana.

  “Ovo je drugi napad na zaposlene u Insajderi.com u poslednja tri meseca, ako se prisetimo da su u avgustu ove godine napadnuti direktor ovog portala Parim Oljuri i njegova verenica dok su ulazili u svoj stan u Pristini. Ovo je više nego zabrinjavajuće za celu medijsku zajednicu na Kosovu” rekao je predsednik Asocijacije novinara Kosova Shkelqim Hysenaj.

  Regionalna Platforma će poslati pisma zabrinutosti svim nadležnim organima na Kosovu zahtevajući od njih da spreče bilo koji oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima nasilja. Na taj način oni će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Takođe, Regionalna platforma će prijaviti slučaj Mapping media freedom platformi za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

  Regionalna platforma snažno podržava Asocijaciju novinara Kosova u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Takođe, Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i pravima novinara da podstaknu nadležne institucije da istraže ovaj i druge slučajeve napad ana novinare.

  Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i prava građana da budu informisani. Asocijacija novinara Kosova u 2017. godini zabeležila je 11 slučajeva napada na novinare.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.10.2017.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Društvo novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije