Novinarska udruženja iz regiona oštro osuđuju napad na Nedžada Latića

  0
  276

  Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala The Bosnia Times iz Sarajeva. Napad se desio u utorak poslepodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo posle izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

  Nanošenje telesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalan napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, kao i grub pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu.

  Platforma zahteva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, kao i poduzmanje zakonom propisanih mera na brz i efikasan način.

  Udruženje BH novinari je u 2017. godini zabeležilo 24 slučaja pretnji i napada na novinare, ali samo za neke od ovih napada je pokrenut sudski postupak.

  Regionalna Platforma podržava Udruženje/Udrugu BH novinari u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija i pravima novinara da zahtevaju od bosanskoheregovačkih vlasti da hitno istraže ovaj slučaj.

  Napad na novinara je direktni napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje, 23.02.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Udruženje novinara Makedonije