Pretnje smrću Naseru Selmaniju predsedniku Udruženja novinara Makedonije

  0
  177

  Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, oštro osuđuje najnovije pretnje Naseru Selmaniju predsedniku Udruženja novinara Makedonije.

  Nakon što je Selmani napisao status na Fejsbuku, Bejtula Asani, brat Bekira Asanija – koji je povezan sa političkom strankom DUI (Demokratska unija za intergraciju), poslao mu je pretnje smrću porukom na Fejsbuku. Selmani je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu napisao status u kojem je optužio vlasti da nisu u stanju da zaštite policijsku službenicu, koja je navodno napadnuta od strane Bekira Asanija dok je obavljala svoju dužnost.

  Posle objavljivanja statusa, Bejtula Asani je poslao Selmaniju privatnu poruku, a u poruci je prietio njemu, njegovoj ženi, deci i roditeljima. Selmani je obavestio policiju o incidentu. Policija je hitno reagovala, međutim, tužilaštvo nakon analize poruke upućene Selmaniju, nije našlo nikakve elemente krivičnog dela pretnje.

  Međunarodna zajednica je, dan nakon incidenta, osudila incident. Među njima je bio i predstavnik OEBS-a za slobodu medija, gospodin Harlem Desir, koji je na Twitteru objavio:”Pretnje i uvrede koje je Naser Selmani, predsednik Asocijacije novinara Makedonije primio zbog statusa na društvenoj mreži, su neprihvatljive. Ovaj direktan napad na slobodu izražavanja treba brzo istražiti i osigurati bezbednost novinara”.

  Dok su novinari u Evropi ugroženi i ubijani zbog objavljivanja priča o organozovanom kriminalu, nacionalne vlasti treba da preduzimaju brze mere kako bi sprečile dalje ubijanje novinara. Tolerancija takvih incidenata i nekažnjivost ohrabruje buduće nasilje nad novinarima.

  Platforma oštro osuđuje incident i poslaće pisma svim relevantnim institucijama u Makedoniji tražeći od njih da spreče bilo koji oblik nasilja nad novinarima, hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovom slučaju i na kraju da počnu da rade na rasvetljavanju slučaja. Takođe, slučaj ćemo prijaviti Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

  U poslednje tri godine, Asocijacija novinara Makedonije je zabeležila 33 slučaja napada i pretnji na novinare u Makedoniji, uključujući i poslednji incident.

  Pretnje i napadi na novinare su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje, 9.3.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Udruženje novinara Makedonije