Regionalna platforma: Brza reakcija srpske policije pozitivan znak

  0
  178

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na kamermana Vladetu Uroševića i novinara Danila Mašojevića sa televizije Prva. Takođe, pozdravlja brzu reakciju srpske policije koja je uhapsila osumnjičenog ubrzo nakon napada.

  Danilo Mašojević i Vladeta Urošević imali su zakazan intervju sa gradonačelnikom Leskovca. Nakon što su stigli, nepoznati muškarac iz obližnjeg lokala počeo je da viče i da im preti, a zatim je svojim automobilom blokirao vozilo TV ekipe. Kada su počeli da iznose opremu iz auta, čovek je izudarao snimatelja Uroševića i naneo mu lakše telesne povrede glave.

  Incident je prijavljen policiji, a nekoliko sati kasnije osumnjičeni je uhapšen.

  U NUNS–ovoj bazi podataka od početka 2018. godine ovo je drugi registrovani fizički napad na novinare dok je broj verbalnih pretnji i pritisaka mnogostruko veći i iznosi 29.  „Uprkos brzoj policijskoj reakciji u ovom slučaju, upozoravamo da je ovako veliki broj pritisaka i napada na novinare posledica negovanja politike nekažnjivosti napadača“,  izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a i dodao: „Država i njeni zvaničnici ne šalju jasnu poruku da je u potpunosti neprihvatljivo na bilo koji način obračunavati se sa novinarima koji obavljaju svoj posao.“

  Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da pokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbednost novinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 18.04.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije