REGIONALNA PLATFORMA: DVIJE NOVINARKE NAPADNUTE NA USKRŠNJU NEDELJU

  0
  303

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara koja broji više od 8,200 članova i članica, oštro osuđuje fizičke napade na novinarku portala Dalmacija, Živanu Šušak Živković i snimateljku N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji, predgrađu Splita, Hrvatska.

  Oba incidenta su se dogodila 12. aprila tokom jutarnje Uskršnje mise u crkvi na Sirobuji. Živana Šušak Živković je napadnuta dok je snimala okupljene vernike ispred crkve. Prvo je grubo gurnuta do ulaznih vrata crkve, a zatim je, dok je uživo prenosila događaj, neko uzeo njen mobilni telefon i uništio ga. U metežu ruka joj je snažno priklještena crkvenim vratima. Šušak Živković je slučaj prijavila policiji i potražila ljekarsku pomoć. Ubrzo nakon toga, u incidentu koji je zabilježila i kamera, snimateljka N1 Ivana Sivro je napadnuta  ispred iste crkve. Na snimcima se vidi muškarac kako vozi automobil prema snimateljki, usporava i rukom udara njenu kameru. U vezi sa ovim incidentima uhapšena su dvojica muškarca.

  Važno je napomenuti da je neposredno prije nego što su se napadi desili pastor Sirobujanske crkve Josip Delaš vrijeđao novinare vičući „neka vas đavo nosi“. Takav animozitet imao je uticaja i na ljude okupljene na misi.

  -Zašto nije bilo policije ispred crkve? Sva okupljanja su zabranjena, zašto se zakon primjenjuje selektivno? Teško je povjerovati da splitska policija nije znala za Uskršnju misu u crkvi Sirobuja. Da su bili tamo, ovi incidenti se ne bi desili – rekao je Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva i dodao – Iako su napadači uhapšeni, iako je hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović osudio napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija se distancirala od Delašovih postupaka, ovo nije dovoljno. Vlasti moraju osigurati novinarima da sigurno i nesmetano rade svoj posao.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednost novinara smatra da su napadi na Živanu Sušak Živković i Ivanu Sivro ozbiljni napadi na bezbjednost novinara. Podržava pozive HND-a, vladinim zvaničnicima da odmah osude napade u Sirobuji i adekvatno sankcionišu počinitelje. Takođe poziva Katoličku crkvu u Hrvatskoj ne samo da osudi i da se distancira od Delašovih riječi, već i da pozove svoje vođe i sledbenike da se suzdrže od verbalnog i fizičkog napada na novinare.

  U vezi sa ova dva incidenta, Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbjednosti novinara.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.04. 2020

   

  Udruženje novinara BHN

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije