REGIONALNA PLATFORMA: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

  0
  457

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara koja broji više od 8,200 članova i članica snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

  U subotu, 11. Aprila 2020, pozivajući se na odluku Vlade Kosova o restrikciji kretanja posle 12 časova koja ne važi za novinare i uprkos tome što je pokazala dvije pres kartice, Lazarević je privedena u policijsku stanicu gdje je ispitana i, nakon toga, puštena. U izjavi za Regionalnu platformu Tatjana Lazarević je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečane, kao i ranije, kako bi napravila prilog.

  – Policijska kola su prošla pored mene polako tri puta prije nego što su se jedna zaustavila. Mislila sam, svi se znamo, malo je mjesto. Dala sam svoje dvije pres kartice kao što sam i ranije činila. Međutim, ovog puta policija je odlučila da me privede uprkos činjenici da nisam prekršila nijednu zdravstvenu mjeru koja važi – rekla je Tatjana Lazarević – ono što me brine je da me je novinarka jednog onlajn medija kontaktirala da provjeri priču upravo dok se ovo dešavalo.

  Kossev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Tatjana Lazarević kako razgovara sa policajcima neposredno prije privođena objavljene vrlo brzo na istom portal. Tatjana Lazarević tvrdi da na putu, pored nje i policije, nije bilo nikog vidljivog što navodi na to da se fotograf krio. Ovo samo pojačava sumnje Kosseva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal. Nekoliko dana ranije, Kossev je kritikovan zbog emitovanja javne pres konferencije o pandemiji COVID-19 i žailio sa na diskriminaciju i da redakcija nije informisana o vremenu i mjestu pres konferencija.

  – Sprečavanje novinara na zadatku poput arbitrarnog zaustavljanja od strane policije, privođenja ili ometanje pristupa javnim događajima je pritisak, ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja i na pravo da budemo informisani. Ovo je, takođe, u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonima naše države kao i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima – rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova – Ne postoji odluka niti mjera koja ograničava slobodu kretanja novinara na zadatku u vrijeme COVID-19. Udruženje već tražilo objašnjenje o ovom incidentu od nadležnih institucija.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara se pridružuje svom članu, Udruženju novinara Kosova  u zahtjevu za hitnim objašnjenjem u vezi sa incidentom i poziva institucije Kosova da obezbijede pravo novinara na rad u vrijeme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim pres konferencijama. U isto vrijeme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mjere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, foto-reporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i sa sobom stalno nose pres kartice.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 12.04. 2020

   

  Udruženje novinara BHN

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije