Regionalna platforma: Omogućiti novinarima da bezbedno izveštavaju sa sportskih događaja

  0
  223

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu TV N1 i verbalni napad na dopisnika Federalne Televizije Dejana Kožula i poziva nadležne organe da hitno istraže slučaj i preduzmu potrebne mere kako bi se otkrili počinioci.

  U blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs, ekipa N1 televizije je pokušala je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka kod zvezdinog stadiona. Dok su snimali prvog sagovornika najpre su čuli dobacivanje pogrdnih imena iz mase – „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Nakon što su snimatelj i novinar pokušali da izbegnu incident i odlučili da se pomere na drugi kraj ulice, grupa mladića je nastavila da ih prati. „Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, rekao je novinar N1 Mladen Savatović.

  Istog dana, takođe kod stadiona „Rajko Mitić“, dopisnik Federalne Televizije, Dejan Kožul, pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka. U tom trenutku prišao mu je  prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu.  Nakon što im je novinar odgovorio da  snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin. Po rečima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

  „Ovu utakmicu obeležilo je višestruko ometanje novinara u radu koje je kulminiralo nasilnim ishodom Uskraćivanje akreditacije dnevnom listu Danas od strane Uprave Kluba Crvena zvezda, zatim zastrašivanje našeg kolege Kožula i na kraju fizički napad na ekipu TV N1 su incidenti koji moraju imati adekvatan odgovor državnih organa u Srbiji“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a.

  Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 85 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

  Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju i  istraže ove slučajeve, da identifikuju nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere.

  Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 29.08.2019.

   

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije