Zaustaviti pretnje Draganu Janjiću

  0
  246

  Foto: Medija centar

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara   koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

  Od 16.01.2018, sa Fejsbuk stranice Srbija NASA zemlja Draganu Janjiću stiglo je više od 300 komentara sa različitim uvredama, ali i direktne pretnje smrću – ‘Na Kalemegdan pa metak u čelo’, ’Obesiti ga trgu’ i slično. Imajući u vidu da se na stranici  traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je bezbednost Dragana Janjića direktno ugrožena. Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj  kampanji protiv Janjića.

  “Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega”, izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a. Lekić objašnjava: “Janjiću, jednom od najuglednijih novinara u Srbiji je zbog izraženog mišljenja na tviteru da su ‘počele likvidacije političkih protivnika’ direktno prećeno prebijanjem, čak i ubistvom pri čemu je javno nuđena informacija o tome gde živi. Očekujem od tužilaštva da reaguje odmah i spreči dalje ugrožavanje njegove bezbednosti.“

  Regionalna platforma zahteva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonom predviđene mere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića.  Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Janjiću.

  Regionalna platforma podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

  Platforma takođe podržava sve neformalne inicijative novinara koje osuđuju pretnje i iskazano neprijateljstvo prema Draganu Janjiću.

  U Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 pretnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 24.01.2018.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije